top of page
Nieuwsbrief augustus 2022

Beste vrienden van Quinta Travancinha,

Heel snel na onze stralende zomernieuwsbrief hebben we plotseling heel ingrijpend nieuws. We stellen je graag op de hoogte en doen een oproep om met ons mee te doen.

 

Brand op de Quinta!

Vorige week woensdag (10 aug 2022) is onze Quinta en de hele vallei wederom getroffen door een brand. Deze brand was ontstaan in het nabijgelegen dorp Lagares da Beira. Gelukkig zijn de Quinta-bewoners en onze trouwe hond Moji ongedeerd. Dankzij intensief contact en goede voorbereiding zijn er in de vallei geen slachtoffers gevallen. Helaas zijn er wel nog vermiste huisdieren en is er veel natuur verloren gegaan.

Op onze Quinta zijn er, naast de enorme natuurschade, 2 safaritenten en 3 De Waard tenten inclusief inboedel verloren gegaan. De brand heeft de bovenste plateaus helemaal ‘schoongebrand’. Bij het lagergelegen gedeelte (bij de rivier de Seia) verwachten we dat de loofbomen (zoals els, es en eik) het overleven.

 

  

De prachtige plek van Jos, voor                                                       en na de brand

 

Op hetzelfde moment woedde er een enorme brand in de Serra da Estrela, waarbij duizenden hectaren natuur verloren gingen. Hierdoor waren wij op onszelf aangewezen en kon de brandweer geen directe hulp bieden.

In 2017 is onze vallei en heel midden-Portugal getroffen door een nog omvangrijkere brand. Het is een bekend fenomeen in Portugal, maar het risico op brand neemt toe. Wij zien een aantal oorzaken, waaronder droogte en schrale grond, als een wereldwijd probleem (klimaatverandering).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brand biedt kans

Maar zo’n heftige gebeurtenis is niet voor niets. De brand heeft ons hart in vuur en vlam gezet. Onze droom om met het deelgenootschap in verbinding met de natuur te leven en van de natuur te leren is nog meer aangewakkerd.  Vanuit onze organische ontwikkelingsgedachte wordt deze gebeurtenis als brandstof meegenomen. Eerder opgedane kennis en inspiratie over Permacultuur en Syntropic agroforestry krijgt voor ons nu concrete inhoud. Nu de Quinta ‘ontdaan’ is van alle droge begroeiing, is dit het ideale moment om het land volgens die principes in te richten. Daarmee zal het terrein in de toekomst beter tegen brand bestand zijn en wordt de bodem verrijkt i.p.v. verarmd. Een habitat met veel groen en vochtige bodem brandt minder snel en loopt minder schade op bij brand.

 

Syntropic agroforestry.

Dit is een landbouwmethode die steunt op een aantal natuurlijke principes. Een daarvan is: creëer zoveel mogelijk biodiversiteit (bomen, struiken, planten, dieren), waardoor overvloed ontstaat. Op 1,5 hectare kun je gemakkelijk 40 gezinnen voeden! Het is een zeer oude en natuurlijke manier van kleinschalig boeren, die veel perspectief voor de toekomst biedt. Syntropic agroforestry is door Ernst Götsch ontwikkeld en wordt op veel plaatsen in de wereld toegepast (ook in Portugal). Meer hierover in deze prachtige docu: Ernst Götsch Bluevision & Tropical Hothouse 1.5 Acre Syntropic Food Forest.

Om de biodiversiteit in de overige natuur van de vallei meer kans te bieden, zullen we ook het principe van natuurlijke jaarrondbegrazing /rewilding met wilde paarden en runderen, verder onderzoeken.

 

Hoe nu verder?

De situatie vraagt om snel aan de slag te gaan!

Op korte termijn gaan we:

 • de Quinta schoonmaken – start medio september

 • kennis vergaren/ervaring delen en plan ontwikkelen m.b.t. Syntropic agroforestry. We zijn al in contact met het team van Ernst Götsch

 • grote waterbekkens creëren op diverse niveaus. Zo kunnen we bij de eerste regenperiodes al water opvangen en opslaan. Hiermee kunnen we het land op een natuurlijke wijze bevloeien - start eind oktober 2022

 • onze multi-media kanalen op niveau brengen: website, facebook, nieuwsbrief, …. – start direct

 • crowdsourcing/crowdfunding opzetten – start zo snel mogelijk

 

Op de lange termijn zien we het volgende voor ons:

 • een groene habitat met een overvloed aan planten en eetbare vruchten waarin mensen en dieren zich goed voelen

 • wij genieten daarvan en leren enorm veel. Werken wordt heel makkelijk! Snoeien is oogsten

 • we zijn een kenniscentrum. We delen alle opgedane kennis graag met wie er langskomt

 

Dit lijkt een behoorlijke wending, maar in feite ervaren we dit als volledig kloppend met onze visie. Zo willen we het verschil maken!

 

Oproep

Het omturnen van de Quinta/vallei naar een meer duurzame omgeving is een omvangrijk project. We willen dit graag met jou en andere vrienden samen aanpakken!

 

Wat hebben we vooral nodig?

Op korte termijn kun je ons ondersteunen door:

 • je alvast te melden voor actief meehelpen met opruimen of in de verdere toekomst meebouwen

 • ons specialistische kennis en resources aan te dragen over syntropic agroforestry

 • ons te helpen met website en social media

 • met ons crowdsourcing/crowdfunding vorm te geven

 • ons je feedback te geven (met mogelijk andere ondersteunende ideeën, contacten…)

 • een financiële bijdrage te doen, zodat we de eerste stappen van deze transitie kunnen realiseren (bankrekening NL16TRIO0320469611 t.n.v. Stichting Vrienden Quinta Travancinha)

 • dit bericht verder te verspreiden. Jij weet wel wie het zal aanspreken!

 

Heel veel dank alvast!

De deelgenoten: Jos Dohmen, Nel Willekens, Hans Heerdt, Klaske de Vries en René Veldt (ter plaatse)

Harry Dohmen, René Albers, Niek Wijnands en Elisabeth Roelvink (vanuit Nederland)

 

We horen graag van je via mail jos@quintatravancinha.com of whatsapp +31 6 18358911.

Afbeelding1.jpg
Afbeelding2.jpg
Afbeelding5.jpg
Afbeelding3.jpg
Afbeelding4.jpg
bottom of page